اغلب اوقات، هنگامی که زنی بوی عجیب و ترشحات غیرعادی را در واژن تجربه می کند، ذهن او ممکن است به بدترین نوع عفونت واژن مشکوک شود، یعنی فرد تصور می کند به یک بیماری مقاربتی (STD) مبتلا شده است. در دختران باکره که هیچگونه فعالیت جنسی ندارندگاهی ممکن است عفونت واژن به دلیل عفونت باکتریایی و یا قارچی و برهم خوردن PH ایجاد شود و ترشخات آن ها از لحاظ رنگ و بو تغییر کند که در ادامه بیشتر به آن می پردازیم. همراه ما باشید.
عفونت واژن چیست ؟
تمام انواع عفونت واژن جزو بیمارهای مقاربتی محسوب نمیشوند. بنابراین دختران باکره و افرادی که رابطه جنسی ندارند نیز گاهی با بهداشت نامناسب به ویژه در دوره قاعدگی به عفونت واژن مبتلا میشوند. عفونت واژن بدون درمان بهبود پیدا نمیکند و باید در صورت مشاهده علائم آن به متخصص زنان و زایمان مراجعه کرد .
علائم عفونت واژن در دختران
عفونت واژن در دختران نشانه ها و علائم متفاوتی را می تواند داشته باشد. اما نشانه های کلی آن به شرح زیر خواهد بود:
- خارش
- سوزش
- ترشحات غیر معمول و زیاد
- ترشخات با رنگ خاکستری و سبز
- بوی بد واژن همچون بوی ماهی
انواع عفونت واژن در دختران
واژینیت انواع متفاوتی دارد که لازم است برای درمان و مراقبت بهتر نوع عفونت به درستی تشخیص داده شود. رایجترین انواع عفونت واژن عبارتند از:
- واژینیت قارچی
- واژینیت باکتریایی
- واژینیت تریکومونایی
عفونت قارچی واژن
زنان و دختران صرف نظر از سن و باکره بودن، ممکن است به عفونت مخمری مبتلا شوند. این عفونت که خود را به صورت ترشحات متراکم، سفید و غلیظی نشان میدهد به قارچهای نوع کاندیدا در واژن معروف هستند. تا زمانی که سیستم دفاعی بدن مانع از ازدیاد تعداد این قارچها شود، هیچ خطری ندارند. در نتیجه زمانی که سیستم ایمنی بدن ضعیف میشود، خطر ابتلا به عفونت مخمر واژن بیشتر خواهد شد.
کاندیدیازیس (عفونت قارچی) میتواند با سرماخوردگیهای مکرر، استرس، تغذیه نامناسب، بهداشت ضعیف، مصرف آنتی بیوتیکها و برخی عوامل دیگر فعال شود.
عفونت باکتریایی واژن
به گفته مرکز کنترل بیماری (CDC)، واژینوز باکتریایی شایع ترین علت نگرانی در بین زنان است، اما مشخص نیست که فعالیت جنسی چه نقشی در ایجاد آن دارد. اگرچه پزشکان می دانند که داشتن یک شریک جنسی جدید، چندین شریک جنسی و دوش واژینال میتواند تعادل (فلور) باکتریهای واژن را به هم بزند و زنان را در معرض خطر ابتلا به عفونت باکتریایی واژن قرار دهد، اما عفونت میتواند در همه زنان از جمله دختران باکره رخ دهد.
عفونت تریکومونایی واژن
تریکومونیازیس یک نوع عفونت مقاربتی شایع و قابل درمان می باشد که توسط انگلی کوچک به نام تریکوموناس واژینالیس به وجود می آید. در واقع اگر شخصی به این انگل دچار باشد می تواند در طول رابطه ی جنسی آ ن را به شریک جنسی خود منتقل کند. این عفونت در زنان با عفونت واژن و در مردان با عفونت در مجرای ادراری همراه خواهد بود و باعث می شود که دستگاه تناسلی بانوان مستعد ابتلا به دیگر عفونت ها باشد.
آیا دختران باکره و مجرد می توانند به عفونت واژن مبتلا شوند؟
بله، ممکن است در فرد واژینوز باکتریایی (BV) یا عفونت مخمری ایجاد شود و وی همچنان باکره باشد. عفونت های باکتریایی یا قارچی از طریق رابطه جنسی منتقل نمی شوند، اما می توانند با فعالیت جنسی مرتبط باشند. ذکر این نکته مهم است که عفونت های باکتریای و قارچی ممکن است شبیه به هم به نظر برسند، اما توسط دو ارگانیسم مختلف ایجاد می شوند، به این معنی که درمان آنها متفاوت است.
دختران در چه سنی به عفونت واژن مبتلا می شوند؟
عفونت واژن می تواند برای هر خانمی، صرف نظر از سن، اتفاق بیفتد، اما به ندرت در افرادی که از نظر جنسی فعال نیستند، رخ می دهد. منظور ما از فعالیت جنسی، هر چیزی است، از رابطه جنسی دهانی، مقعدی، واژینال گرفته تا استفاده از اسباب بازی های جنسی. به طور مشابه، عفونت های قارچی می تواند برای هر زن، صرف نظر از سن، اتفاق بیفتد، اما این عفونت ناشی از تغییر در تعادل ارگانیسم ناحیه ژنیتال است. این مسئله می تواند ناشی از مصرف آنتی بیوتیک، اضافه وزن، لباس زیر تنگ، بارداری، دیابت، مصرف استروئید و HIV باشد.
درمان عفونت واژن در دختران
تمامی عفونت های واژن قابل درمان است، اما بسته به نوع عفونت و وضعیت بالینی هر شخص دارویی که برای درمان عفونت واژن در نظر گرفته می شود، متفاوت است. یکی از نکاتی که بانوان باید به آن توجه کنند این است که نباید خودسرانه به درمان عفونت واژن بپردازند زیرا درمان عفونت برای هر شخص متفاوت است.
خوشبختانه در بسیاری از موارد می توان با معاینه ای ساده و درکوتاه ترین زمان به تشخیص عفونت واژن پرداخت و با تجویز دارو هایی که بسیار کم خطر هستند می توان به درمان این بیماری رسیدگی کرد.
روش های درمان عفونت واژن عبارتند از:
- رعایت بهداشت
تمیز و خشک کردن ناحیه تناسلی، به درمان عفونت ها نیز کمک می کند. می بایست از مصرف صابون های قوی یا معطر و محصولات موضعی غیرضروری (مانند اسپری های بهداشتی زنانه) خودداری شود.
- مصرف داروها
داروهایی که ممکن است پزشک متخصص زنان و زایمان تجویز کنند عبارتند از :
- قرص مترونیدازول به صورت کرم، ژل و قرص یا کرم
- ژل کلیندامایسین برای درمان عفونت های باکتریایی
- قرص مترونیدازول یا تینیدازول برای تریکومونیازیس
- کرم یا شیاف های ضد قارچی برای عفونت های مخمری
- کرم یا قرص استروژن برای درمان خشکی واژن
روش های پیشگیری از عفونت واژن
واقعیتی که وجود دارد این است که با رعایت برخی از موارد می توان از ابتلا به عفونت واژن پیشگیری کرد. در ذیل برخی از مواردی که باعث پیشگیری از عفونت واژن می شود را بیان می کنیم.
- حدالامکان از سونا و جکوزی و حمام های مراکز عمومی استفاده نکنید.
- مواردی نظیر صابون عطردار، پد واژن و تامپون های عطری سبب عفونت واژن می شوند. به همین جهت می توانید برای جلوگیری از عفونت، جایگزین هایی برای این موارد بیابید.
- در زمان استحمام، ناحیه تناسلی را به درستی شست و شو دهید. ( البته شستشو های بسیار و مکرر می تواند عارضه هایی را به همراه داشته باشد.)
- استفاده از صابون های تند و آنتی باکتریال موجب افزایش تحریک پذیری واژن و در نتیجه عفونت آن شود.
- در زمان خشک نمودن ناحیه تناسلی ، برای اینکه باکتری ها به ناحیه مقعد منتقل نشود، بهتر است که از جلو به پشت ناحیه تناسلی خشک کردن را انجام ندهید.
- حدالامکان از لباس های زیر نخی استفاده کنید.
کلام آخر
تعریف هر کس از باکرگی متفاوت است و بر اساس تجربیات فرهنگی، مذهبی و زندگی است. بنابراین پاسخ کوتاه این است که بله، شما می توانید باکره باشید و همچنان به عفونت واژن و باکتریایی مبتلا شوید.
با این حال، ما قویاً توصیه می کنیم که اگر علائم عفونت باکتریایی یا عفونت مخمری را تجربه می کنید، فوراً به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنیدزیرا برخی از عفونت ها ممکن است موجب مشکلات ناباروری در افراد گردد. پزشکان می توانند به تعیین علت ایجاد علائم و بهترین روش درمانی کمک کنند.