جستجو
Close this search box.
پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر چیست و کی باید انجام دهید؟

تست پاپ اسمیر به منظور تشخیص و غربالگری یکی از متداول‌ترین انواع سرطان‌ها در بانوان، سرطان دهانه رحم و سرطان واژن آن انجام می‌شود. این آزمایش بی خطر و بدون عارضه است و می‌تواند علائم اولیه سرطان دهانه رحم را تشخیص دهد. از این رو از پاپ اسمیر جهت غربالگری روتین در خانم‌ها استفاده می‌شود تا هر چند سال یکبار از عدم ابتلای افراد به این بیماری اطمینان حاصل شود.  

در طول این روش، از اسپکولوم برای باز کردن آرام واژن جهت دسترسی به دهانه رحم استفاده می‌شود و سپس با استفاده از یک برس نرم یا یک کاردک کوچک، نمونه کوچکی از سلول‌ها جمع آوری می‌شود. نمونه به آزمایشگاه فرستاده می‌شود، جایی که می‌توان آن را از جهت وجود سلول‌های غیرطبیعی و عفونت با انواع پرخطر HPV که می‌توانند باعث سرطان شوند، بررسی کرد. در برخی موارد، آزمایش HPV نیز ممکن است همراه با تست پاپ اسمیر انجام شود که به عنوان HPV/Pap cotest شناخته می‌شود.

تست پاپ اسمیر قادر است سلول‌هایی که هنوز سرطانی نشده‌اند اما در آستانه سرطانی شدن قرار دارند را شناسایی کند. از این جهت پاپ اسمیر به طور قابل توجهی در تشخیص سریع و درمان سرطان دهانه رحم موثر است و می‌تواند از بروز سرطان‌های پیچیده و مقاوم به درمان جلوگیری کند.

آزمایش پاپ اسمیر توسط یک جراح زنان خوب در تهران یا در مراکز بهداشتی و مامایی توسط ماما انجام می‌شود و کمتر از 5 دقیقه  طول می‌کشد. برای انجام تست پاپ اسمیر مراحل زیر انجام می‌شود:

لباس‌های پایین تنه را به طور کامل در بیاورید و روی تخت مخصوص معاینه ژنیکولوژی بخوابید؛ زانوهایتان را خم کنید و کف پا را در جای مشخص شده تخت قرار دهید.

  1. پزشک ابتدا واژن را از نظر ترشحات، التهاب، قرمزی و … بررسی می‌کند.
  2. سپس پزشک از وسیله‌ای به نام اسپکولوم برای انجام آزمایش پاپ اسمیر استفاده می‌کند؛ این وسیله به آرامی وارد واژن شده و دیواره‌های آن را از هم جدا می‌کند تا پزشک بتواند با دید کافی بافت دهانه رحم را ببیند.
  3. پزشک با پوشیدن دستکش، لگن را معاینه می‌کند تا ناهنجاری‌های لگن و تخمدان را تشخیص دهد.
  4.  سپس با استفاده از یک وسیله شبیه به گوش پاک کن یا سواپ از سلول‌های دهانه رحم نمونه برداری می‌کند.
  5. نمونه جمع‌آوری شده به ظرفی که حاوی مایع مخصوص است، منتقل می‌شود تا به آزمایشگاه مجهز فرستاده شود.
  6. نمونه برداشته شده در آزمایشگاه روی لام فیکس شده و زیر میکروسکوپ بررسی می‌شود. این سلول‌ها از نظر وجود سرطان یا پیش سرطان بررسی می‌شوند تا سلامت آن‌ها تایید شود.

متخصصان بر این باور هستند که از سن 21 سالگی احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم افزایش می‌یابد و این تست باید انجام شود. معمولا زمانی که به پزشک مراجعه می‌کنید و علائم احتمالی سرطان دهانه رحم مثل درد لگن، ترشحات غیر طبیعی و … را دارید پزشک انجام آزمایش پاپ اسمیر را توصیه می‌کند. اگرچه این تست تشخیصی است اما بهتر است هر زمان که نسبت به عفونت یا بیماری‌های رحمی شک دارید، نسبت به انجام تست اقدام کنید. علاوه بر این “تست پاپ اسمیر” هر چند سال یکبار به منظور غربالگری توصیه می‌شود که روتین آن هر سه سال یکبار است.

از سن 30 سالگی و بعد از ازدواج، این تست همراه با تست HPV انجام می‌شود. پاپ اسمیر برای افرادی که دچار نقص ایمنی یا بیماری ایدز هستند، افراد سیگاری، افراد مبتلا به سرطان، افرادی که قرص ضد بارداری مصرف می‌کنند می‌بایست مورد توجه قرار دهند.

انجام تست پاپ اسمیر همانطور که گفتیم برای افراد بالای 21 سال و تا 65 سال ضروری است. معمولا آزمایش پاپ اسمیر بعد از آغاز رابطه جنسی شروع می‌شود و در صورت طبیعی بودن می‌بایست هر 3 سال یکبار تکرار شود. یعنی اگر در سلامت کامل باشید و از نظر جنسی فعال هستید، باید از سن 21 سالگی تا 30 سالگی 4 بار تست پاپ اسمیر را انجام دهید.

بعد از 30 سالگی تست پاپ اسمیر هر 5 سال و همراه با تست HPV انجام می‌شود؛ چرا که ویروس HPV ممکن است در بدن نهفته بوده و علامتی را نشان ندهد. خانم‌ها بعد از سن 65 سالگی اگر علامت خاصی ندارند، احتیاجی به انجام تست پاپ اسمیر ندارند.

تست پاپ اسمیر

برای انجام تست پاپ اسمیر لازم است ابزار مخصوصی به نام اسپکولوم وارد واژن شود که ممکن است به پرده بکارت دختران باکره که هرگز رابطه جنسی نداشته‌اند، آسیب بزند. بنابراین معمولا از این تست برای دختران باکره استفاده نمی‌شود. باید توجه داشته باشید که دختران باکره نیازی به غربالگری سرطان دهانه رحم ندارند و این غربالگری معمولا بعد از ازدواج برای خانم‌های متاهل انجام می‌شود. در صورت باکره بودن اگر نگران سرطان دهانه رحم هستید می‌توانید از روش‌های جایگزین مثل معاینه لگن، سونوگرافی واژینال یا تست‌های خونی تشخیص سرطان استفاده کنید.

به منظور حفظ کارایی و اطمینان از صحت نتایج تست پاپ اسمیر می‌بایست قبل از انجام آن آمادگی لازم را به دست آورید. توصیه می‌کنیم قبل از انجام آزمایش پاپ اسمیر اقدامات زیر را انجام دهید:

  • 2 روز قبل از انجام آزمایش از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید.
  • از دوش واژینال با داروهای واژینال یا موادی مثل عسل و سرکه خودداری کنید؛ چرا که این مواد می‌‌توانند سلول‌ها را از محل نمونه برداری دور کنند.
  • از انجام آزمایش پاپ اسمیر در دوران قاعدگی خودداری کنید.
  • بعد از زایمان حداقل 12 هفته برای انجام تست صبر کنید.
  • قبل از آزمایش به اندازه کافی استراحت کنید و از استرس اجتناب کنید.
  • قبل از آزمایش استحمام کنید و موهای ناحیه شرمگاهی را شیو کنید.
  • نیم ساعت قبل از انجام تست مثانه خود را خالی کنید.

نتیجه‌گیری

آزمایش پاپ اسمیر یک تست غربالگری است و بعد از شروع رابطه جنسی حتما باید به صورت روتین و هر سه سال یکبار انجام شود. به منظور انجام تست پاپ اسمیر می‌توانید به مراکز بهداشت سراسر کشور یا مطب متخصص زنان مراجعه کنید تا از سلامت دهانه رحم از نظر عفونت و سرطان اطمینان حاصل کنید. توجه داشته باشید که با انجام این تست می‌توانید سرطان را قبل از ابتلا، تشخیص دهید و با درمان زودهنگام از بروز عوارض و مشکلات پیچیده جلوگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط