درمان ناباروری با هیسترسکوپی از طریق جراحی امکان پذیر می باشد. در این روش یک ابزار مخصوص با دوربین و نور جهت تشخیص بیماری به داخل رحم فرستاده می شود. هیستروسکوپی یک روش تشخیصی درمانی است که در آن با استفاده از ابزار مخصوصی، مشکلات رحم را بررسی و در صورت لزوم همزمان آن را درمان میکنند.
ناباروری در میان زوجین ممکن است به دلایل متفاوتی رخ دهد. خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی و ظهور روش های نوین، درصد زیادی از زوجین می توانند رویای داشتن فرزند را به واقعیت تبدیل کنند. در بسیاری موارد بیماری های زنانه سبب بروز مشکلاتی خواهد شد که یکی از آنها ناباروری می باشد. درمان ناباروری زوجین با روش های متفاوتی بنا به دلیل ناباروری امکان پذیر می باشد.
ما در این مقاله قصد داریم به درمان ناباروری با هیستروسکوپی بپردازیم پس با ما همراه باشید.
در این بخش می خواهیم به سوالاتی از قبیل : چگونگی انجام هیسترسکوپی و موارد تجویز آن ؟ درمان ناباروری با هیستروسکوپی چگونه ممکن است؟ و بسیاری سوالات دیگر بپردازیم.
هیسترسکوپی چیست؟
هیسترسکوپی یک روش درمان، در بیماری های مربوط به رحم می باشد. پزشک متخصص زنان و ناباروری با استفاده از ابزار مخصوصی که دارای دوربین و نور می باشد می تواند محیط رحم و بیماری های مربوط به آن را بررسی کند. این جراحی عموما با بیهوشی یا بی حسی موضعی صورت می گیرد و بسته به وسعت بیماری تا یک ساعت زمان می برد. هیستروسکوپی در درمان فیبروم رحم و پولیپ های رحم نتیجه بخش بوده و در بسیاری موارد به درمان ناباروری با هیستروسکوپی منجر شده است.
هیستروسکوپی در چه مواردی تجویز می شود؟
هیستروسکوپی در بسیاری مواقع جهت تشخیص بیماری های زنانه و علت آن ها به کار می رود. مواردی که با انجام هیستروسکوپی قابل تشخیص می باشد به شرح زیر است:
- تشخیص دلیل سقط های مکرر
- تشخیص پولیپ و فیبروم رحم
- مشکلات باروری
- دردهای لگنی مکرر
- از بین بردن بخشهای مشکلساز در دیوارۀ رحم
- بررسی علت گرفتگی شدید و خونریزی غیرعادی
- خارج کردن iud
- بررسی شکل و اندازۀ رحم
- بررسی وجود بافت یا جای زخم در رحم و منجر به ناباروری
- بررسی و خارج کردن فیبروئید یا پولیپهای کوچک
- بررسی سرطان آندومتر
بعد از تشخیص ممکن است پزشک شما برای رفع بسیاری بیماری ها و هم چنین جهت درمان ناباروری با هیسترسکوپی برای شما جراحی را توصیه کند. مواردی که ممکن است پزشک جراحی را به شما توصیه کند به شرح زیر می باشد:
- برطرف کردن چسبندگی رحم که ممکن است در اثر عفونت به وجود آمده باشد.
- بررسی شکل و اندازه رحم
- بررسی مورد مشکوک در تست پاپ اسمیر
- تخلیه جنین سقط شده
- انجام نمونه برداری از بافت رحم جهت بررسی های بیشتر
- درمان ناباروری با هیستروسکوپی
درمان ناباروری با هیستروسکوپی چگونه انجام می شود؟
عمل هیستروسکوپی تحت بیهوشی یا بی حسی موضعی انجام می شود و معمولا بیمار احساس درد و نارضایتی را بعد از عمل گزارش نمی کند. روند انجام جراحی به شرح زیر می باشد:
- ابتدا بیمار باید به حالتی قرار بگیرد که همیشه در معاینات رحم قرار می گرفته است. پزشک رحم را با استفاده از اسپکولوم باز نگه می دارد.
- پزشک دستگاه هیستروسکوپی را از طریق دهانه واژن وارد رحم می کند.
- در این روش برای دید بهتر از گاز مایع که نرمال سالین می باشد، استفاده می شود.
- نور و دوربینی که در این دستگاه قرار دارد سبب مشاهده لوله های فالوپ و هر گونه بیماری توسط پزشک می شود. پزشک با رفع این بیماری ها و جراحی و هم چنین فرآیندهای درمانی بعد از جراحی می تواند به درمان ناباروری با هیستروسکوپی دست یابد.
در بسیاری مواقع خانم ها بعد از انجام درمان ناباروری با IVF دچار شکست های مکرر می شوند یا به دلیل اختلال در لانه گزینی ممکن است روند بارداری به تکامل نرسد. در چنین مواردی پزشک می تواند از درمان ناباروری با هیستروسکوپی کمک بگیرد. برخی از پزشکان معتقدند انجام هیسترسکوپی قبل از IVF می تواند به افزایش درصد موفقیت این روش کمک کند. در این صورت قبل از انتقال جنین به رحم با ایجاد خراش روی آندومتر قابلیت لانه گزینی جنین افزایش می یابد.
مزایای درمان ناباروری با هیسترسکوپی
روش درمانی هیسترسکوپی از مزایای بسیاری برخوردار می باشد. در لیست زیر برخی از مزایای درمان ناباروری با هیسترسکوپی بیان شده است:
- روند بهبود بیماری و رفع آن با این روش تا حد بسیار زیادی ممکن است
- انجام این روش نیاز به بستری شدن طولانی در بیمارستان ندارد و دوره نقاهت کوتاهی دارد
- این عمل بدون زخم و عفونت می باشد و با مراقبت های بعد از عمل خطری متوجه بیمار نخواهد بود
- بدون کوچکترین برش و جراحی انجام می شود.
- مقرون به صرفه و کم هزینه
مراقبتهای پس از هیستروسکوپی
جراحی هیستروسکوپی یکی از جراحی های کم خطر و بدون عارضه به حساب می آید. پس از جراحی هیسترسکوپی لازم است مراقبتهایی جهت بهبود و کمترشدن دوران نقاهت انجام شود که به شرح زیر می باشد:
- رابطه جنسی بهتر است تا 10 روز بعد از عمل انجام نشود و تا یک هفته بعد از عمل از انجام رابطه جنسی به شدت خودداری کنید
- حمام کردن بهتر است به صورت ایستاده و در زمان کوتاه انجام شود
- رعایت سبک زندگی سالم و عدم مصرف غذاهای چرب و پرکربوهیدارت
- مصرف هر گونه دارویی باید با مشورت پزشک و تحت نظر پزشک صورت گیرد.
- پس از یک هفته بعد از جراحی می توانید به ورزش های بسیار سبک بازگردید.
آیا عمل هیسترسکوپی عوارض دارد؟
عمل هیسترسکوپی عوارض جدی و نگران کننده ای ندارد. افرادی که تحت این جراحی قرار می گیرند می توانند دو روز بعد به زندگی عادی و فعالیت های روزانه شان بازگردند. برخی از عوارض ممکن است به وجود بیاید که به ندرت و بسیار نادر می باشد.
سوراخ شدن رحم بعد از درمان ناباروری با هیسترسکوپی یکی از عوارض نادر می باشد که پس از مدتی رحم به ترمیم خود می پردازد. اغلب این عارضه نیاز به درمان جدی یا جراحی مجدد ندارد. عارضه ی دیگری که ممکن است در جراحی هیسترسکوپی رحم به وجود بیاید شامل اختلال تنفسی و واکنش های آلرژیک مربوط به محلولی می باشد که برای بازکردن رحم در جراحی استفاده شده بود.
بله بعد از اینکه عمل هیستروسکوپی انجام شد، یعنی پولیپ و میوم و یا چسبندگی های رحم برطرف شده و از باز بودن لوله رحم اطمینان حاصل گردیده است و بارداری موفق صورت می گیرد .
اغلب زنان پس از انجام هیستروسکوپی دردی ندارند و یا ممکن است درد کمی را احساس کنند که به راحتی قابل تحمل است و برای تحمل و کاهش درد می توان از داروهای مسکن ها استفاده کرد.
یکی از روشهای تشخیصی برای درمان نازایی که اسمی شبیه به هیستروسکوپی دارد، هیستروسالپنگوگرافی (Hysterosalpingography) یا عکس رنگی رحم است. عکس رنگی رحم، یک آزمایش غیرتهاجمی است که با استفادهٔ نوع خاصی از اشعهٔ ایکس به نام فلوروسکوپی همراه مادهٔ حاجب (کنتراست) انجام میشود.
کللام آخر
در درمان ناباروری با هیستروسکوپی معمولا از گاز کربن دی اکسید استفاده می شود که ممکن است این عوارض را برای بیمار به همراه داشته باشد. یکی دیگر از عوارض نادر این عمل خونریزی و آسیب به اندام های داخل شکمی می باشد. پس از جراحی هیستروسکوپی رحم ممکن است تا چند روز خونریزی واژینال وجود داشته باشد که در این شرایط نزدیکی و انجام فعالیت های سنگین بدنی ممنوع می باشد. تمامی عوارض گفته شده ممکن است در یک فرد دیده نشود و در بیشتر مواقع با مراقبتهای پزشکی دوران نقاهت کوتاهی را بیماران تجربه می کنند.