در سطح جهان، از هر ۱۰ زوج یک زوج از ناباروری رنج می برند. در چند دهه گذشته، علم درمان ناباروری و روش های کمک باروری پیشرفت چشمگیری داشته است که یکی از این روش ها بارداری با IVF می باشد. لقاح خارج از رحم یا IVF یک روش درمان کمک باروری است که در آن اسپرم و تخمکها در آزمایشگاه با هم ترکیب میشوند سپس رویان یا رویانهای حاصل از این روش را به درون رحم منتقل میکنند. امروزه روش آی وی اف از پرکاربردترین و موفق ترین روشهای درمان ناباروری است.
اگر چند سال از ازدواج شما می گذرد و هنوز نتوانسته اید طعم دلنشین مادر شدن را بچشید در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با روش درمان ناباروری با IVF (آی وی اف) آشنا سازیم.
دسترسی آسان به مهمترین بخش های مقاله
اگر فرصت کافی برای مطالعه این مطلب را ندارید کافیست پادکست زیر را گوش دهید تا خلاصه ای از مطلب را دریافت کنید.
صحبت های دکتر سیده معصومه قاضی میرسعید فلوشیپ فوق تخصصی ناباروری را در رابطه با ivf می شنویم.
تاریخچه IVF ( آی وی اف)
لوئیز براون که در سال 1978 در انگلستان به دنیا آمد، اولین نوزادی بود که خارج از رحم مادرش تشکیل شد. در آن زمان لقاح آزمایشگاهی روشی ناشناخته و پیچیده بود اما چندین سال است که IVF یا In Vitro Fertilization به یکی از موثرترین راه های درمان ناباروری در جهان تبدیل شده است. به زبان ساده در آی وی اف تخمک و اسپرم در خارج از بدن مادر لقاح میابند. لقاح آزمایشگاهی تقریبا پیچیده است و از آن برای کمک به باروری یا جلوگیری از مشکلات ژنتیکی استفاده می شود. در طی IVF، تخمک های بالغ را از تخمدان ها می گیرند و با اسپرم در آزمایشگاه بارور می کنند. سپس تخمک بارور شده (جنین) به رحم منتقل می شود. یک دوره کامل IVF حدود سه هفته طول می کشد. گاهی اوقات این مراحل به بخش های مختلفی تقسیم می شوند و فرآیند ممکن است طولانی تر شود.
این روش را می توان با استفاده از تخمک و اسپرم خود زوج انجام داد یا IVF ممکن است شامل تخمک، اسپرم یا جنین از یک اهدا کننده شناخته شده یا ناشناس باشد. در برخی موارد، ممکن است از رحم جایگزین برای بارداری استفاده شود.
لقاح آزمایشگاهی یا ivf چیست ؟
IVF مخفف کلمه لقاح آزمایشگاهی است. IVF با استفاده از ترکیبی از داروها و روشهای جراحی برای کمک به لقاح اسپرم با تخمک بعد از تخمک گذاری و کمک به کاشت تخمک بارور شده در رحم می باشد .
لقاح آزمایشگاهی یا IVF | توضیحات و آشنایی با این روش درمان ناباروری |
---|---|
نام علمی | In vitro fertilization |
موارد کاربرد | درمان ناباروری و از روش کمک باروری آزمایشگاهی |
بازه زمانی | 3 هفته ای از زمان شروع تجویز دارو تا انتقال جنین به رحم نیاز است. |
میزان موفقیت | بین 60 تا 80 درصد |
هزینه | هزینه های IVF شامل هزینه های داروها، جراحی، بیهوشی، سونوگرافی، آزمایش خون، پردازش تخمک و اسپرم، ذخیره سازی جنین و انتقال جنین است. |
موارد تجویز ivf یا آی وی اف
در صورت مشکلاتی مانند موارد زیر در زنان، معمولاً روش آی وی اف میتواند شانس بارداری موفق را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. همچنین در مواردی که تعداد و تحرک کم اسپرم مرد کم باشد یا در صورت استفاده از تخمک اهدایی، آی وی اف روشی مناسبی می باشد. مشکلاتی که گفته شد شامل موارد زیر می باشد:
- زنان(بالای 40 سال)
- زنانی که لوله های فالوپ آن ها آسیب دیده یا مسدود شده اند.
- زنانی که به آندومتریوز یا فیبروئید مبتلا هستند.
- مردانی که با تعداد کم اسپرم یا سایر اختلالات اسپرم درگیر هستند.
- مشکل نازایی در اثر سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یا سایر بیماری های تخمدان باشد.
- خطر انتقال یک بیماری یا اختلال ژنتیکی از والدین وجود داشته باشد.
- در مواردی که از اهداکننده تخمک یا اسپرم و رحم جایگزین استفاده می شود.
- در ناباروری بدون دلیل یا غیرقابل توضیح به این معنی که با وجود بررسی علل شایع، هیچ دلیلی برای ناباروری پیدا نشده است.
مراحل انجام IVF (آی وی اف)
IVF مراحل زیادی دارد و چندین ماه طول می کشد تا کل فرآیند کامل شود. در ادامه مراحل مختلف روش درمان نازایی با IVF را بررسی می کنیم:
نگاهی سریع به مراحل IVF را می توانید در تصویر زیر مشاهده نمایید.
برداشتن تخمک
گرفتن اسپرم از پدر
لقاح آزمایشگاهی
انتقال جنین به رحم
1-مصرف دارو
اولین قدم در IVF مصرف داروهای باروری به مدت چند ماه است تا تخمدان را برای تولید چند تخمک بالغ و آماده لقاح تحریک کند. به این عمل القای تخمک گذاری می گویند. به عبارت دیگر، این داروها حاوی هورمون محرک فولیکول هستند و کاری می کنند که بدن بیش از یک تخمک معمولی در ماه تولید کند. هر چه تعداد تخمک ها بیشتر باشند، شانس لقاح موفق در مراحل بعدی بیشتر خواهد شد.
مادر باید به طور منظم سونوگرافی ترانس واژینال و آزمایش خون انجام دهد تا سطح هورمون اش اندازه گیری شود و پزشک بتواند میزان تولید تخمک را بررسی کند.
2-برداشتن تخمک
طی یک عمل جراحی کوچک با بیهوشی و در مرکز ناباروری پزشک متخصص زنان و زایمان و ناباروری تخمک ها را بر می دارد. در این حین، پزشک با سونوگرافی یک سوزن نازک را به داخل هر یک از تخمدان ها از راه واژن می فرستد تا تخمک های تشکیل شده را یکی یکی از رحم خارج کند.
در این روش هشت تا ١٥ تخمك معمولا بازیابی می شوند. ممکن است چند روز پس از انجام این روش زخم و لکه بينى داشته باشید، اما بیشتر زنان پس از یک یا دو روز احساس راحتی می کنند.
3-گرفتن اسپرم از پدر یا اهداکننده بانک اسپرم
وقتی پزشک تخمک های بالغ را از رحم خارج کرد، یک نمونه اسپرم از پدر یا اهداکننده می گیرند. سپس اسپرم ها در چرخه شستشو و چرخش با سرعت بالا قرار می گیرند تا سالم ترین آن ها را برای لقاح انتخاب کنند.
همسر خانم در همان روز استخراج تخمکها، باید نمونه اسپرم را در یک ظرف پلاستیک استریل آماده کند. معمولا نمونه اسپرم را دو بار در آزمایشگاه شستشو داده و به این ترتیب کیفیت اسپرمها را بهبود میبخشند و مثلا اسپرمهای متحرکتر را برای لقاح استفاده میکنند. نهایتا اسپرمهای با بالاترین کیفیت را برای لقاح استفاده میکنند.
4-لقاح آزمایشگاهی یا IVF
تقریبا همه با این مرحله از IVF آشنا هستند. لقاح بهترین اسپرم با بهترین تخمک. به این مرحله تلقیح می گویند. معمولا چند ساعت طول می کشد تا اسپرم تخمک را بارور کند. جنین شناس سعی می کند تمام تخمک های بالغ را با استفاده از تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم یا ICSI بارور می کند. یعنی اسپرم تنها به تخمک بالغ تزریق می شود. تخمک های نابالغ در یک ظرف حاوی اسپرم و مواد مغذی قرار می گیرند تا اگر بالغ شد با اسپرم تلقیح شود.
5-رشد جنین در آزمایشگاه
طی 3 تا 4 و یا 5 روز رشد جنین به دقت بررسی می شود تا یک جنین مناسب برای انتقال به رحم انتخاب شود. به طور متوسط، 50 درصد از جنین های بارور شده رشد خوبی دارند. به عنوان مثال، اگر هفت تخمک بارور شوند، سه یا چهار تا از آن ها مناسب انتقال به رحم هستند.
5-انتقال جنین(ها) به رحم
دو نوع انتقال جنین وجود دارد: انتقال جنین تازه و انتقال جنین منجمد که فرآیند هر دو آن ها یکی است. در انتقال جنین تازه یعنی جنین بین سه تا شش روز پس از عمل گرفتن تخمک وارد رحم می شود. این جنین منجمد نشده است و “تازه” است. انتقال جنین منجمد یعنی جنین های منجمد (از چرخه قبلی IVF یا تخمک های اهدایی) وارد رحم می شوند. انتقال جنین منجمد ممکن است سال ها پس از گرفتن و لقاح تخمک انجام شود.
قبل از انتقال جنین، مادر دارویی برای آماده کردن دیواره داخلی رحم اش دریافت می کند تا رحم آماده انتقال جنین شود. این داروها هورمون های خوراکی، تزریقی، واژینال یا ترانس درمال هستند. معمولاً 14 تا 21 روز مصرف دارو خوراکی و سپس شش روز تزریقی است. در این مدت با دو یا سه جلسه سونوگرافی و اندازه گیری سطح هورمون با آزمایش خون، پزشک بهترین زمان را برای انتقال جنین انتخاب می کند.
حدود سه تا پنج روز پس از لقاح، پزشک جنین ها را با استفاده از کاتتر در رحم قرار می دهد. این مرحله از IVF نیز نیازی به بیهوشی ندارد و در اتاق مرکز ناباروری کنار جنین شناسی نجام می شود. معمولا چند جنین به داخل رحم منتقل می شوند تا حداقل یکی از آن ها رشد کند به همین دلیل احتمال چند قلو زایی در روش IVF بالاست.
در زیر می توانید فیلم مرحله ای ivf را تماشا کنید.
مرحله اول ivf
مرحله دوم ivf
مرحله سوم ivf
6-بارداری با IVF
بارداری زمانی اتفاق می افتد که جنین به دیواره رحم بچسبد. تقریباً 9 تا 14 روز پس از انتقال جنین با آزمایش خون مشخص می شود که بارداری صورت گرفته است یا خیر.
اگر در رابطه با ivf سوالی دارید و متقاضی درمان ناباروری هستید، شماره خود را در کادر زیر وارد نمایید.
این مشاوره رایگان است.
درصد موفقیت درمان نازایی با IVF چقدر است ؟
سن یک زن عامل اصلی موفقیت درمان نازایی با IVF برای هر زوج است. مثلا، یک زن زیر 35 سال که از تخمک های خود استفاده می کرد، 37.6 درصد شانس تولد نوزاد به این روش را داشت، در حالی که یک زن بین 41 تا 42 سال تنها 11 درصد شانس داشت. میزان موفقیت این روش با افزایش تعداد انتقال بالا می رود.
فیلم های زیر تنها نمونه ای از ivf موفق توسط دکتر معصومه قاضی میرسعید می باشد.
در برخی موارد همان بار اولی که IVF انجام می شود، بارداری صورت می گیرد، اما بسیاری از افراد برای باردار شدن به بیش از یک بار عمل IVF نیاز دارند. IVF قطعا شانس بارداری را افزایش می دهد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که صد در صد فرد باردار شود. زیرا بدن هر فرد متفاوت است و IVF به همه جواب نمی دهد.
در IVF به طور متوسط 70 درصد تخمک های بالغ بارور می شوند. به عنوان مثال، اگر 10 تخمک بالغ از رحم مادر گرفته شود، حدود 7 تخمک بارور می شوند. در صورت موفقیت، تخمک بارور شده به جنین تبدیل می شود. که این پروسه نیز جوانب مختلفی دارد که باید بررسی شود.
اقدامات قبل از درمان ناباروری با IVF
قبل از شروع IVF حتما آزمایشات لازم را انجام دهید. برخی کارها کمک می کنند تا عمل IVF موفق باشد، مانند:
- مشاوره با یک پزشک با تجربه و متبحر در زمینه نازایی و ناباروری
- معاینه کامل رحم
- انجام تست پاپ اسمیر و ماموگرافی
- بررسی دقیق اسپرم
- غربالگری عفونت های مقاربتی (STIs) و سایر بیماری های عفونی
- آزمایش ذخیره تخمدان، خون و ادرار
- مصرف صحیح داروهای باروری
- غربالگری بیماری های ژنتیکی
- بررسی حفره رحم با عکس رنگی رحم
مراقبتهای بعد از انجام و درمان نازایی با IVF
پس از انجام درمان ناباروری با IVF مراقبت هایی نیاز است تا نتیجه این روش موفقیت آمیز شود. برای مثال بین یک تا دو ساعت بعد از عمل تخمکگیری یا پانکچر، زن میتواند از بیمارستان مرخص شود. پزشک متخصص ناباروری ممکن است داروهایی خوراکی، تزریقی یا شیاف داخل واژن را برای آمادگی رحم برای لانهگزینی جنین یا پیشگیری از عفونت واژن تجویز کند که فرد باید داروها را مطابق دستور پزشک مصرف کند. همچنین توصیه میشود در صورت مشاهدۀ هر یک از علائم زیر بعد از عمل تخمکگیری، پزشک خود را در جریان بگذارید:
- تب بالای ۳۸ درجه
- خونریزی شدید واژن
- درد یا مشکل هنگام دفع ادرار
- تورم یا درد شدید شکم
حدود پنج روز بعد از عمل پانکچر یا تخمکگیری، ممکن است عمل انتقال جنین انجام شود. حدود دو هفته بعد از عمل انتقال برای بررسی موفقیت بارداری، لازم است یک آزمایش خون انجام شود. بعد از عمل انتقال جنین بهتر است فرد فعالیت شدید نداشته باشد، با اینحال بسیاری از پزشکان معتقد هستند که فعالیت روزانۀ عادی بعد از یک روز استراحت میتواند به گردش خون مادر کمک کند و نیازی به استراحت مطلق نیست.
پس از عمل IVF ( آی وی اف) رعایت موارد زیر را توصیه میکنند:
- ۲۴ ساعت استراحت در تخت
- شروع فعالیت روزانۀ عادی بعد از ۲۴ ساعت
- پرهیز از بلند کردن اجسام سنگین
- نداشتن فعالیت جسمی شدید مثل دویدن و ورزش
- نداشتن رابطۀ جنسی تا زمان تشخیص پزشک
آی یو آی بهتر است یا آی وی اف؟
مهمترین تفاوت بین لقاح مصنوعی یا آی یو آی و لقاح خارج رحمی یا آی وی اف این است که در لقاح مصنوعی ترکیب سلولهای تخمک و اسپرم در داخل بدن زن اتفاق میافتد. به این صورت که اسپرم مستقیما به داخل رحم زن تزریق میشود پس اگر باروری به خوبی رخ دهد لانهگزینی رویان در رحم به خودی خود اتفاق میافتد. در لقاح خارج رحمی، باروری در خارج بدن و رحم زن و در آزمایشگاه رخ می دهد. چندین تخمک و اسپرم با هم ترکیب میشوند و پس از باروری و طی مراحلی، یک یا دو مورد از تخمکهای بارورشده به رحم زن انتقال داده می شوند. اگر همه چیز به خوبی سپری شود، رویان در لایهی رحم جای می گیرد و دوره بارداری و زایمان طبیعی طی خواهد شد.
درمان ناباروری با IUI چگونه انجام می شود ؟
درمان ناباروری با iui در مرکز ناباروری و زیر نظر متخصص زنان و نازایی انجام می شود. متخصص نازایی اسپرمهایی که از قبل در آزمایشگاه خارج کرده را در حفره رحمی وارد می کند. قبل از لقاح مصنوعی یا iui، اسپرمها در آزمایشگاه از مایع منی جدا می شوند. لقاح مصنوعی می تواند در کنار سایر درمانهای ناباروری یا در حین تخمکگذاری طبیعی زنان انجام شود. در این روش به منظور افزایش احتمال باروری، اسپرم در ناحیه بالاتری در رحم قرار داده می شود تا مسافت کمتری را در لولههای فالوپ طی کند. این عمل، شانس اسپرمهایی را که می توانند با سلول تخمک لقاح کنند را افزایش می دهد.
مراحل انجام درمان ناباروری با iui
تخمدان های زنان در هر ماه معمولا یک ماه تخمک آزاد می کنند. در صورتی که تخمک گذاری وجود نداشته باشد یا میزان ذخیره تخمدان ها کم باشد پزشک از داروهای محرک تخمک گذاری استفاده می کند که لازم است در زمان تخمک گذاری مصرف شوند. این زمان توسط متخصص زنان و نازایی تعیین می گردد.
برای ایجاد مقاوم سازی اسپرم در روز انجام عمل IUI، اسپرم ها شسته خواهد شد.
بعد از آماده سازی اسپرم، پزشک متخصص زنان و نازایی اسپرم های جمع آوری شده را از طریق لوله ای مخصوص به رحم منتقل می کند. عمل تلقیح به مدت چند دقیقه به طول می انجامد. پس از انجام این روش و طی زمان مناسب تست بارداری گرفته می شود.
در زیر می توانید فیلم مرحله ای iui را تماشا کنید.
بیشتر بخوانید : تعیین جنسیت با آی یو آی iui چگونه است ؟
تعیین جنسیت با IVF چگونه است ؟
باید بدانید که والدین می توانند جنسیت کودک را در IVF انتخاب کنند. قبل از اینکه جنین در رحم کاشته شود، می توان سلول های جنین را برای کروموزوم های نر یا ماده بررسی کرد (تست جنینی). زوج ها می توانند انتخاب کنند که فقط جنس مورد نظر را انتقال دهند.
به طور کلی تعیین جنسیت با IVF به این صورت است که پس از تخمک کشی یا پانکچر، تخمک با اسپرم مرد ترکیب، جنین تشکیل داده می شود و به آزمایشگاه ژنتیک فرستاده می شود و ژن های X و Y مشخص می شود و با توجه به درخواست زوجین جنین با جنسیت مورد درخواست انتقال داده می شود.
درصد موفقیت تعیین جنسیت با روش IVF معمولاً بیشتر از 80 درصد است.
هزینه بارداری به روش ivf
هزینه های درمان نازایی با ivf همیشه بالا بوده است. اما امسال سیاست های جدید از زوجین برای درمان نازایی حمایت می کنند. به طور کلی علت ناباروری، موقعیت مکانی کلینیک یا بیمارستان، تبحر پزشک نازایی و تجهیزات مورد استفاده در فرآیند IVF تاثیر بسزایی بر هزینه بارداری به این روش دارند.
معایب روش بارداری با آی وی اف
شانس داشتن یک کودک سالم با استفاده از IVF به عوامل زیادی مانند سن والدین و علت ناباروری بستگی دارد. علاوه بر این، IVF روشی زمان بر، پرهزینه و تهاجمی است. اگر بیش از یک جنین به رحم منتقل شود، ممکن است منجر به چندقلو شدن بچه ها نیز شود.
اگرچه روش آی وی اف برای درمان ناباروری گزینۀ مناسبی می باشد، اما این روش مانند تمامی روش های درمانی معایبی را نیز به همراه دارد. این معایب خیلی متداول نیست، اما لازم است تمامی زوجین مخصوصاً خانم ها پیش از درمان ناباروری با IVF با مشکلاتی احتمالی آن آگاه باشند.
در زیر به برخی از معایب این روش درمانی اشاره خواهیم کرد:
- هزینه زیاد و زمانبر بودن: بارور کردن تخمکها بیرون از بدن نیازمند اقدامات آزمایشگاهی و داروهای گرانقیمت است. نحوۀ پاسخگویی بدن به این داروها نیز زمانبر است و نیاز به انجام آزمایش خون و سونوگرافی بیشتری دارد.
- احتمال چندقلوزایی: در صورت انتقال بیش از یک رویان به رحم، احتمال بارداری دو یا چندقلو وجود خواهد داشت. با این وجود که بسیاری از زوجها این موضوع را یک موهبت میدانند اما چندقلو باردار بودن، زنان را در ردیف بارداریهای پرخطر قرار میدهد. برخی از پزشکان میتوانند با استفاده از روشی، تعداد مشخصی از رویانهایی که به شکلی موفق کاشت شدهاند را انتخاب و نگه دارند.
- بارداری خارج از رحم: زنانی که مشکل ناباروری دارند بیشتر در خطر بارداری خارج از رحم هستند. علاوه بر آن تمامی روشهای درمانی کمکباروری از جمله آی وی اف، خطر حاملگی خارج رحم را افزایش میدهد.
- خطر سندرم تحریک بیش از حد تخمدانها (ohss): سندرم تحریک بیش از حد تخمدانها (ohss) وقتی اتفاق میافتد که بدن فرد بیش از حد به داروهای ناباروری پاسخ میدهد و تخمکهای بسیار زیادی تولید میکند. حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد زنانی که گنادوتروپین مصرف میکنند، به نوع خفیف این سندرم دچار میشوند که علائم آن شامل افزایش وزن و احساس سیری و نفخ است. برخی زنان همچنین به تنگی نفس، سرگیجه، درد در ناحیۀ لگن، حالت تهوع و استفراغ دچار میشوند. این مشکل معمولاً با تحت نظر قرار گرفتن توسط پزشک و استراحت مطلق برطرف میشود.
در برخی از موارد، درمان آی وی اف ممکن است پیش از مرحلۀ استخراج تخمکها متوقف شود. تولید نشدن فولیکول کافی برای ادامۀ فرایند درمان یا احتمال بروز سندرم تحریک بیش از حد تخمدان از دلایلی است که باعث میشود یک فرایند آی وی اف، نیمهتمام متوقف شود.
بیشتر بخوانید : بارداری با میکروانجکشن icsi با ivf چه تفاوتی دارد ؟
فیلم و گفت و گوی دکتر معصومه قاضی میرسعید در رابطه با ivf
دلایل شکست IVF
دلایل مختلفی ممکن است باعث شکست و ناموفق بودن درمان نازایی با ivf شود، این دلایل شامل موارد زیر می شود:
- عدم لانه گزینی: بیشترین موردی که باعث ناموفق شدن آی وی اف (چیزی حدود ۹۵ درصد) می شود مربوط به عدم لانه گزینی است. عدم لانه گزینی به معنای این است که بدن مادر، جنین را موجودی بیگانه تصور کرده و به دلیل اختلالات کروموزونی آن را پس می زند. این موضوع باعث ضعف جنین و عدم توانایی در لانه گزینی و رشد خواهد شد.
- انتقال جنین نامناسب: پس از تلقیح تخمک و اسپرم در آزمایشگاه، حتی اگر کیفیت جنین در محیط آزمایشگاه بسیار خوب باشد، ممکن است کیفیت آن برای لانه گزینی در رحم مادر مناسب نباشد و در نتیجه عمل آی وی اف با موفقیت انجام نخواهد شد. بنابراین باید مناسب ترین جنین برای انتقال به رحم مادر توسط پزشک انتخاب شود.
- کیفیت اسپرم: در زمان برخورد اسپرم با تخمک، اسپرم با آزاد کردن یک آنزیم، غشای خارجی تخمک را سوراخ می کند تا عمل لقاح انجام شود. بنابراین تعداد و کیفیت اسپرم ها تاثیر مستقیمی بر احتمال موفقیت عمل آی وی اف IVF خواهد داشت.
- پاسخ دهی نامناسب هورمون ها: در بعضی موارد هورمون درمانی، به درستی باعث تحریک تخمک گذاری نمی شود. برای نمونه در زنان با سن بالاتر از ۳۷ سال، هورمون FSH به سختی تولید می شود، این موضوع می تواند باعث شکست عمل آی وی اف IVF بشود.
- ناهنجاری کروموزومی: یکی دیگر از دلایل ناموفق بودن عمل آی وی اف، ناهنجاری های کروموزومی هستند. با بالا رفتن سن، خصوصا ۴۰ سالگی و بالاتر، گاها تقسیم سلولی در بدن به درستی انجام نمی شود. اختلال کروموزومی، برای تخمک ها بیشتر از اسپرم ها اتفاق می افتد.
- دلایل دیگری هم ممکن است برای عدم موفقیت روش آی وی اف IVF وجود داشته باشد، از جمله وجود فیبروم رحم، پولیپ آندومتر، تنبلی تخمدان و هیدروسالپنکس.
سوالات متداول در رابطه با IVF
برای پاسخ به این سوال باید بگوییم که بستگی به عوامل مختلفی دارد و نمی توان گفت که حتما بار اول بارداری صورت می گیرد. چون روش درمان ناباروری با IVF تهاجمی و پرهزینه است معمولا به عنوان اولین راه برای درمان ناباروری به زوجین پیشنهاد نمی شود. عواملی مانند علت ناباروری، محل انجام آی وی اف، فریز یا تازه بودن تخمک، اهدایی بودن تخمک یا رحم جایگزین بر موفقیت IVF تاثیر می گذارند که می توانید در متن مقاله به طور کامل مطالعه بفرمایید.
شواهدی مبنی بر تخریب تخمدان به دنبال لاپاروسکپی یا خارج کردن تخمک از تخمدان همراه با سونوگرافی در دست نیست. در صورتی که بیوپسی تخمدان، در زوجهایی که مدت طولانی نازا بودهاند انجام شود ممکن است به تخمدان ها آسیب وارد شود.
برای تکرار IVF تعداد مشخص و محدودیت خاصی وجود ندارد. این مسئله به تصمیم زوج و پزشک متخصص زنان و زایمان بستگی دارد.
با وجود اینکه زمان پرهیز از رابطه جنسی برای پیشگیری از تخریب سلول جنینی تعیین نشده اغلب پزشکان حداقل ۲ تا ۳ هفته پرهیز از مقاربت جنسی را پیشنهادمیکنند.
نزدیکی در شب قبل از انتقال جنین توصیه میشود چرا که بعضی پزشکان معتقدند اینکار شانس حاملگی را افزایش میدهد.
به طور کلی، بیش از ۱ نفر از بین هر ۳ زن پس از انجام IVF باردار می شوند. اما متأسفانه، هیچ راهی وجود ندارد که به طور قطعی بفهمید بعد از IVF باردار می شوید یا نه. بسیاری از موارد می توانند در موفقیت شما از جمله سن، سابقه پزشکی و انواع مسائل مربوط به سیستم تولید مثل زنان و اسپرم مردان تأثیر بگذارند.
هنوز ثابت نشده است که IVF خطر ابتلا به فرزندی با نقص مادرزادی را افزایش می دهد. برخی مطالعات نشان می دهد که نوزادانی که با استفاده از روش IVF متولد شده اند ۴ تا ۵ درصد احتمال تولد با نقص مادرزادی را دارند، در حالی که در برخی دیگر این میزان ۳ درصد است.
خطر نقایص مادرزادی مربوط به روش درمان ناباروری با (IVF) نیست، بلکه مربوط به ویژگی های افرادی است که تمایل به IVF دارند و به طوری ژنتیکی است. در هر صورت می توان از طریق آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی مانند PGD، پی برد که جنین حاصله از IVF فاقد ناهنجاری کروموزومی است یا خیر.
در ۲ هفتهی اول بعد از انتقال جنین، مادر در انتظار رسیدن وقت تثبیت حاملگی است، لکهبینی میتواند به چند معنی باشد:
اول اینکه جنین لانهگزینی کرده است.
دوم اینکه یکی از جنینها لانهگزینی کرده در حالیکه دیگری جدا شده است.
سوم اینکه زمان خونریزی ماهانه رسیده و مادر حامله نیست.
تصمیمگیری این مورد به مسایل زیادی بستگی دارد از جمله: سن مادر، تعداد آی.وی.افهای انجام شده، درصد چندقلویی در مرکز پزشکی مورد نظر، … و در نهایت احساس فرد راجع به این تعداد.
در بعضی کلینیکها و مراکر ناباروری اجازه انتقال بیش از ۳ جنین را نمیدهند چرا که در این صورت عوارض حاملگی زیاد و احتمال حاملگی سالم و تولد نوزاد کامل کمتر خواهد شد. با این حال در این رابطه پزشک متخصص زنان و زایمان پیش از انجام IVF با شما صحبت و اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار می دهد.
بعد از انجام یک عمل آی وی اف، معمولا به توصیه ی پزشک لازم است ۲ تا ۳ ماه زمان بگذرد تا سیکل عادت ماهانه به حالت طبیعی خود برگردد، پس از دو دوره عادت ماهانه می توانند دوباره برای عمل IVF اقدام کنید. البته این مورد به نظر پزشک متخصص زنان و نازایی و همچنین شرایط جسمی شما بستگی دارد.
حداقل زمان برای تکرار آی وی اف دو ماه است، و زوجین می توانند بعد از دو ماه، هر زمان که احساس آمادگی می کردند برای انجام دوباره ی آی وی اف به پزشک مراجعه کنند.
اما در نظر داشته باشید، برخی از آزمایش های انجام شده در دفعه ی اول آی وی اف تنها برای مدت ۶ ماه اعتبار دارند، و پس از آن باید دوباره انجام شوند.
اگر زوج از عمل آی وی اف اول، جنین فریز شده داشته باشند، دیگر نیازی به انجام همه ی مراحل از ابتدا نیست، بلکه فقط مرحله ی منتقل کردن جنین به رحم دوباره انجام می شود.
نتیجه ی عمل آی وی اف حدودا بعد از ۱۲ روز مشخص خواهد شد. پس از ۱۲ روز اگر بارداری با موفقیت اتفاق افتاده باشد، پزشک به زوج اطلاع خواهد داد و اگر بارداری موفقیت آمیز نبوده باشد، پزشک پروژسترون تجویز خواهد کرد که تا یک هفته بعد از مصرف، سیکل قاعدگی آغاز شود.
برای انجام دوباره ی عمل آی وی اف معمولا عملیات زیر انجام می شود:
1)مصرف قرص جلوگیری از روز سوم پریود
2)معاینه پزشک و انجام سونوگرافی
3)تزریق آمپول دیفرلین در روز ۱۷ پریود
4)انجام دوباره سونوگرافی و مصرف قرص استرادیول در روز ۲ یا ۳ پریود
5)بررسی میزان تاثیر استرادیول در طول ۶ تا ۷ روز بعد از مصرف و تنظیم دوباره میزان مصرف برای رسیدن ضخامت آنومتر به ۷ تا ۸ میلی متر
بهترین دکتر درمان ناباروری با ivf
چرا دکتر سیده معصومه قاضی میر سعید بهترین دکتر و متخصص درمان ناباروری با ivf در تهران است ؟
ویس رضایت بیمار
فیلم رضایت بیمار
ترجمه فیلم :
شب خوش، من 8 سال بود که برای بارداری اقدام می کردم اما هم خودم مشکل داشتم و هم اسپرم همسرم بشدت ضعیف بود.
یک بار در کشورم آی وی اف کردم و نتیجه نگرفتم اما دفعه دوم چون ایران بودم و تعریف دکتر معصومه قاضی میرسعید زیاد شنیده بودم پیش اون اقدام کردیم خواستم بگم من الان مادر سه قلو هستم و خیلی خداروشاکرم
اول اینکه خانم دکتر خیلی کارشون خوب و دقیق و من ممنونم از ایشون، تو این پروسه استرس داشتم.
خانم هایی که قصد بارداریی را دارید خواهشن مثبت باشید و نا امید نباشین.
نکته آخر
پزشک متخصص نازایی بهترین کسی است که می تواند نحوه عملکرد IVF، معایب و درصد موفقیت این روش را برای هر زوج بیان کند. پس در صورتی که با روش های معمول نتوانستید باردار شوید و نیاز به کمک تخصصی در این زمینه دارید، حتما از یک پزشک متبحر برای درمان نازایی و در صورت نیاز انجام IVF کمک بگیرید.
دکتر جان چند بار باید iui کیم قبل از ivf ?
با سلام
بستگی به موارد مهمی دارد که باید پیش از انجام iui بررسی شود دوست عزیز
دکتر جان هزینه ivf چقدر میشه حدودی ؟
برای اطلاع از هزینه ها می توانید با شماره های زیر تماس بگیرید.
دکتر پانکچر هم انجام میدین؟
با سلام
بله- یکی از مراحل مهم آی وی اف پانکچر می باشد.
سلام خانم دکتر من طبع سردی دارم آیا با خوردن گرمی جات می تونم نازایی خودمو درمان کنم ؟ الان حدود 8 ماه که بدون پیشگیری اقدام به بارداری کردم ولی هنوز باردار نشدم
با سلام
خیر .. هیچ یک از منابع علمی این موضوع رو تایید نمی کند.
سلام خانم دکنتر .. ببخشید من یک سوالی داشتن آیا لکه بینی بعد از IVF طبیعیه؟
با سلام دوست عزیز
بله دوست عزیز می تواند نشانه لانه گزینی باشد.به طور کلی باید تمامی شرایط شما بررسی بشه