داروهای درمان ناباروری انواع مختلفی دارند که برخی از آنها مناسب زنان و برخی دیگر مناسب مردان میباشد. پزشکان توصیه میکنند زوجینی که پس از ۱۲ ماه رابطه جنسی محافظت نشده، هنوز موفق به بارداری نشده اند باید به دنبال درمان باشند. علاوه بر این، زنانی که تجربه سقطهای مکرر را دارند هم باید از روشهای کمک باروری استفاده کنند. اصولا زنانی که بالاتر از ۳۵ سال سن هستند و یا بانوانی که قاعدگی منظمی ندارند یا شرایط پزشکی خاصی دارند، باید پیش از اقدام به بارداری با بهترین دکتر درمان نازایی در تهران مشورت کنند.
طبیعی است که نسبت به مصرف داروهایی که نامشان را تابه حال نشنیده اید، حس ترس و نگرانی داشته باشید. اما دکتر نازایی شما درنهایت متناسب با دلیل باردار نشدن و پرونده پزشکی شما، داروی مناسب را تجویز میکند. پس نگران نباشید!
برخی از داروهای درمان ناباروری روی تخمکگذاری نیز تاثیر میگذارند و باعث منظم شدن تخمک گذاری و سیکل قاعدگی می گردند.
موارد تجویز دارو های درمان ناباروری
داروهای درمان ناباروری برای زنانی که مبتلا به یکی از شرایط زیر هستند، تجویز میشوند.
شرایطی که برایتان نام بردیم موجب تخمک گذاری نامنظم یا عدم تخمک گذاری میشود به همین دلیل پزشک داروهای بارداری سریع را برای درمان نازایی تجویز کند.
بهترین قرص درمان نازایی
چهار نوع از بهترین قرص برای درمان نازایی در مردان و زنان را معرفی میکنیم:
- کلومیفن Clomifene
- تاموکسیفن Tamoxifen
- متفورمین Metformin
- گنادوتراپین ها Gonadotrophins
- داروهای تحریک تخمک گذاری
داروهای تحریک تخمگ گذاری
داروهای تحریک تخمک گذاری از متداول ترین روشهای درمان نازایی با دارو هستند و بطور عمده در افرادی که با اختلال تخمک گذاری روبه روهستند، مصرف میشوند.
استفاده از داروهای تحریک تخمدان در کنار روشهای کمک باروری مانند درمان ناباروری با آی وی اف شانس بارداری را در زنان را افزایش میدهند.این داروها خوراکی و یا به شکل تزریقی مصرف می شوند. هدف از تجویزداروهای ناباروری، تحریک رشد یک یا چند فولیکول در روشهای مختلف درمان است.
کلومیفن
کلومیفن جزء اولین داروهای درمان نازایی میباشد.این دارو بی خطر بوده ولی نحوه مصرف ودوز آن باید تحت نظر پزشک متخصص نازایی باشد. قرص هاي كلوميفن بصورت خوراكي مصرف مي شوند.
كلوميفن نیز براي تحريك تخمك گذاري درمواردی که اختلال تخمک گذاری وجود دارد به تنهایی و یا به صورت تركيبي با هورمونهای محرك فوليكول و گاهی همراه با آی یو آی تجويز مي گردد.
نحوه مصرف قرص کلومیفن
در ابتدای سیکل قاعدگی متخصص زنان و نازایی سونوگرافی جهت بررسی وضعیت تخمدانها و فولیکولها انجام می دهد. در صورتی که کیست تخمدان وجود نداشته باشد، قرص کلومیفن غالبا از روز 7-3 و يا 9-5 سيكل قاعدگي تجویز می شود.
بهتر است كه اين قرصها در زمان معيني از روز مصرف گردند. کلومیفن به تنهایی و یا در صورت صلاحدید پزشک شما به همراه آمپولهای تحریک تخمدان تجویز میشود. در طی مصرف داروها، جهت بررسی پاسخ به درمان و ارزیابی رشد فولیکولها، مجدد سونوگرافی واژینال انجام خواهد شد.
پس از اینکه فولیکولها به سایز مناسب رسیدند ( معمولا 8 5 روز پس از مصرف آخرين قرص كلوميفن)، تخمك گذاري با تزریق آمپول HCG صورت میگیرد.کلومیفن را نباید بیش از 12-6 سیکل مصرف کرد.
لتروزول
این دارو درمان نازایی اخیرا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. نحوه مصرف لتروزول همانند کلومیفن بوده وموارد استفاده ودوزآن باید توسط متخصص زنان و زایمان تعیین گردد. لتروزول نیز به تنهایی و یا در ترکیب با آمپول های گنادوتروپین ها استفاده میشود.
تاموکسیفن
این دارو بهترین قرص نازایی و جایگزین کلومیفن است. متخصصین نازایی و آی وی اف این دارو را به عنوان گزینه ای نتیجه بخش برای آن دسته از زنانی تجویز میکنند که تخمک گذاری منظمی ندارند.
متفورمین
متفورمین یک متعادل کننده هورمونی است و باعث منظم شدن روند تخمک گذاری در بدن زنان میشود. بانوانی که دلایل باردار نشدن، مبتلا به کیست تخمدان هستند، لازم است زیر نظر متخصص این دارو را مصرف کنند.
توجه داشته باشید که گاهی پزشکان متفورمین را همراه با داروی محرک تخمک گذاری مثل کلومیفن، تجویز می کنند.
گنادوتراپین ها
گنادوتراپین ها در بهبود روند تخمک گذاری زن و همچنین باروری مرد تأثیرگذار هستند و به عنوان بهترین قرص ناباروری مردان تجویز می شوند.
بروموکریپتین یا کابرگولین
بروموکریپتین و کابرگولین قرصهای هستند که باعث می شوند سطح غیر طبیعی هورمون پرولاکتین را بهبود بخشند، زیرا این هورمون می تواند در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند.
رشد هیپوفیز، استفاده از برخی داروهای خاص، از جمله داروهای ضد افسردگی، بیماری کلیوی، و بیماری تیروئید می تواند باعث بالا رفتن سطح پرولاکتین شود.بروموکریپتین یا کابرگولین به 90٪ از خانمها کمک می کند تا سطح پرولاکتین طبیعی داشته باشند.
بسیاری از این داروهای باروری سالها مورد استفاده قرار میگیرند. اما برخی باعث عوارض جانبی، مانند سندرم تخمدان می شوند و یا احتمال حاملگی چندقلو را افزایش می دهند.
بهترین قرص درمان نازایی در زنان
قرصهای کلومیفن سیترات که با نامهای تجاری کلومید یا سروفن نیز شناخته میشود، داروی مناسبی برای درمان نازایی زنان می باشد و بیش از چهل سال است که مورد استفاده قرار میگیرد. اما امروزه بیشتر لتروزول برای بیماران تجویز می شود تا کلومیفن.
بهترین قرص درمان ناباروری در مردان
بسیاری از مردان به اشتباه فکر می کنند که تستوسترون درمانی موجب تولید و رشد اسپرم سالم می شود. در واقع زمانی که شما مکمل تستوسترون مصرف می کنید، به بدن شما این پیام ارسال می شود که مقدار بیش از حدی هورمون تستوسترون وجود دارد، بنابراین بیضه ها دیگر اسپرم سالم بیشتری تولید نمی کنند.
اگر پزشک تشخیص دهد که اسپرم مرد از لحاظ کمیت و تعداد شرایط نرمالی ندارد، کانت بوس تجویز می کند، این دارو برای تقویت تعداد اسپرم به کار می رود.
کلومیفن، گنادوتروپین، متفورمین و لتروزول جزو داروهای درمان ناباروری هستند، اما استفاده از این داروها به باروری هر شخص بستگی دارد.
اگر زیر ۳۵ سال هستید، شانس خوبی برای حاملگی در طی ۱۸ ماه بعدی را دارید. داروهای درمان نازایی باعث افزایش هورمونهای خاصی در بدن می شوند و تخمک گذاری کمک می کنند. اگر تخمک گذاری شما به ندرت و یا نامنظم اتفاق می افتد، داروهای باروری به شما کمک می کند. این داروها همچنین برای درمان مشکل باروری از روش IVF نیز استفاده می شود.
کلام آخر
اگر نسبت با باردار نشدن خود، احساس نگرانی و یا ناراحتی میکنید، بهتر است در اولین فرصت به پزشک متخصص نازایی مراجعه کنید. داروهای مفید بسیاری وجود دارد که میتواند احتمال بارداری شما را افزایش و یا نازایی را درمان کند. با این حال، از مصرف خودسرانه این داروها پرهیز کنید؛ زیرا عواقب جبران ناپذیری در پی دارد.