امکان انجام سونوگرافی تعیین جنسیت جنین از هفته 14 وجود دارد. در طول این سونوگرافی، از تصاویر دوبعدی سیاه و سفید استفاده می شود. روش های زیادی برای پیشبینی جنسیت برای والدین باردار وجود دارد، اما رایج ترین روش پیش بینی سونوگرافی است. معاینه سونوگرافی در دوران بارداری اهداف مختلفی دارد، اما استفاده ای که اغلب مورد توجه قرار می گیرد، توانایی آن در تعیین جنسیت کودک است که در این مقاله به توضیح این موضوع میپردازیم.
سونوگرافی تعیین جنسیت جنین
اولتراسوند از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تولید تصویری بر روی صفحه نمایش جنین در رحم مادر استفاده می کند. سونوگرافی معمولاً حداقل دو بار در طول بارداری انجام می شود، اما سونوگرافی بین 18 تا 22 هفته زمانی است که سونوگرافیست و یا متخصص زنان و زایمان می تواند جنسیت جنین را تشخیص دهد.
اگرچه این آزمایش را می توان در هر مرحله از بارداری انجام داد، اما زنان معمولاً اولین آزمایش خود را در سه ماهه اول انجام می دهند.
سونوگرافی اولیه اغلب برای تایید بارداری، تشخیص ضربان قلب جنین و تعیین تاریخ زایمان انجام می شود.
زمان انجام سونوگرافی برای تعیین جنسیت جنین
سونوگرافی دوم معمولاً بین هفته های 18 تا 22 بارداری انجام می شود تا از رشد و نمو مناسب کودک اطمینان حاصل شود. معمولاً در طول سونوگرافی دوم است که والدین می توانند جنسیت جنین را بدانند و به آن سونوگرافی تعیین جنسیت جنین می گویند.
کاربردهای دیگر سونوگرافی
سونوگرافی همچنین برای بررسی اینکه آیا یک زن بیش از یک جنین دارد (بارداری چند قلو) و همچنین برای تعیین محل جفت و بند ناف انجام می شود. علاوه بر این، سونوگرافی می تواند برخی از نقایص مادرزادی مانند سندرم داون و ناهنجاری های ستون فقرات را شناسایی کرده و عوارض بارداری از جمله سقط جنین را بررسی کند.
بر اساس تحقیقات منتشر شده، سونوگرافی یک آزمایش ایمن قبل از تولد است. برای تولید تصاویر جنین از انرژی صوتی و نه از تابش اشعه ایکس، استفاده می کند.
نحوه انجام سونوگرافی تعیین جنسیت
در طول سونوگرافی از طریق شکم، یک زن باردار به پشت دراز می کشد در حالی که یک ژل شفاف روی شکم او ریخته می شود. در مرحله بعد، ژلی که می تواند به انتقال امواج صوتی کمک کند، روی پوست شکم قرار می گیرد و یک کاوشگر به نام مبدل روی ژل حرکت می کند و امواج صوتی را منتقل می کند که می تواند تصاویری از جنین هنگام رشد در رحم مادر ایجاد کند.
در طول سونوگرافی هیچ آسیب و خطری جنین را تهدید نمی کند. تنها خطری که مادر را تهدید می کند ممکن است ناشی از دراز کشیدن صاف به پشت باشد که ممکن است باعث سرگیجه او شود، همچنین امکان بروزر ناراحتی ناشی از داشتن مثانه پر نیز وجود دارد. (ممکن است از زنان خواسته شود قبل از سونوگرافی چندین لیوان آب بنوشند، زیرا مثانه پر به ارائه تصاویر واضح تر کمک می کند.)
پیشبینی های تعیین جنسیت جنین که توسط سونوگرافی انجام میشود دارای دقت 90 درصد هستند. اما هنگام تعیین جنسیت ممکن است اشتباهاتی رخ دهد، زیرا این امر به وضوح تصاویر و مهارت های شخصی که آنها را تفسیر می کند، بستگی دارد.
تا هفته چهاردهم بارداری، نوزادان پسر و دختر در سونوگرافی دقیقاً یکسان به نظر می رسند. پس از هفته 14، تفاوت های آناتومیک قابل توجهی در اندام تناسلی می تواند در سونوگرافی نمایان شود.
بعد از هفته 18 بارداری و بعد از آن، سونوگرافی از قابلیت اطمینان بسیار خوبی برای پیش بینی جنسیت در صورتی که جنین در موقعیت مناسبی در رحم مادر قرار داشته باشد، وجود دارد.
آیا انجام سونوگرافی برای تعیین جنسیت کودک روشی دقیق است؟
حتی اگر سن حاملگی 12 هفتگی به بعد بالا باشد، سونوگرافی یک روش 100٪ برای تشخیص جنسیت کودک شما نیست. اما این روش کم خطر و بدون عوارض است. سونوگرافی جنین بیشتر به دلایل پزشکی انجام می شود. در حالی که فهمیدن جنسیت کودک می تواند مفید باشد، این ویژگی باید به عنوان یک مزیت ثانویه برای سونوگرافی در نظر گرفته شوند.
نکته: توجه داشته باشید که زنانی که ivf می کنند می توانند از روش تعیین جنسیت جنین با ivf استفاده نمایند که روشی بسیار دقیق می باشد.
آمادگی های قبل از سونوگرافی تعیین جنسیت
پزشک متخصص زنان و زایمان به شما توصیه می کند که چگونه برای سونوگرافی خود آماده شوید. ممکن است از شما خواسته شود که تا 6 لیوان آب قبل از آزمایش بنوشید تا مثانه شما پر شود. این به پزشک شما در تصاویر سونوگرافی دید بهتری می دهد. ممکن است از شما خواسته شود که تا پایان آزمایش ادرار نکنید.
ممکن است در طول فرآیند سونوگرافی از شما خواسته شود که لباس راحت بپوشید. سونوگرافی به طور کلی بدون درد است، اما اگر علائم ناراحتی را تجربه کردید، به تکنسین اطلاع دهید. سونوگرافی شما معمولاً در حدود 30 دقیقه به پایان می رسد.
آیا امکان دارد نتیجه سونوگرافی اشتباه باشد ؟
سونوگرافی تعیین جنسیت به عوامل متعددی بستگی دارد و می تواند بر روی نتیجه سونوگرافی تعیین جنسیت تاثیر گذار باشد. عواملی که در این مسئله دخیل هستند در زیر عنوان شده است :
بهترین زمان سونوگرافی تعیین جنسیت هفته های ۱۸ تا ۲۰ می باشد و پیش از آن شاید رشد جنین به اندازه لازم نباشد و یا بعد از آن به دلیل بزرگ شدن جنین وفشرده شدن رحم ،سونوگرافی نتواند جنسیت جنین را مشخص کند.
موقعیت تمامی جنین ها در رحم به مانند یکدیگر نیست مثلا در شرایط بریج تعیین جنسیت جنین با سونوگرافی ممکن است خطا ایجاد کند.
شما باید برای سونوگرافی تعیین جنسیت به مرکزی مراجعه نمایید که از دستگاه های بسیار قدیمی استفاده نکند و به نوعی مجهز به تجهیزات جدید باشد.
هر چه وزن مادر بیشتر باشد کیفیت تصاویر سونوگرافی پایین تر آمده و تشخیص سونوگرافی سخت تر خواهد شد .
سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری
برای سونوگرافی سه ماهه دوم بارداری که بین هفته ۱۸ تا ۲۲ می باشد، می توان از سونوگرافی آنومالی به منظور بررسی کلی جنین، مایع آمنیوتیک، اندازه جفت و …استفاده کرد. البته در افرادی که سونوگرافی سه ماهه اول وجود مشکل را گزارش کرده با توجه به نظر پزشک غربالگری سه ماهه دوم بهتر است در هفته ۱۷ انجام دهند تا درصورت وجود مشکل برای جنین امکان اجازه سقط از پزشکی قانونی وجود داشته باشد.
سونوگرافی سه ماهه آخر بارداری
ابن سونوگرافی بعد از هفته ۳۰ و به درخواست پزشک ممکن سونوگرافی تعیین جنسیت انجام شود و به منظور بررسی کلی شرایط جنین ، نحوه قرار گیری و … می باشد.
بهترین زمان انجام سونوگرافی تعیین جنسیت
سونوگرافی تعیین جنسیت در سه ماهه دوم بارداری انجام می شود. پس از هفته دوازدهم ممکن است جنسیت نوزاد مشخص شود اما به هر میزان که از این زمان بگذرد، مشاهده پسر یا دختر بودن نوزاد توسط متخصص سونوگرافی آسان تر می شود.
سخن پایانی
آگاهی از جنسیت جنین هیجان انگیز است، اما به خاطر داشته باشید که این پیش بینی ها گاهی نادرست یا ناقص هستند. بنابراین، بهتر است ذهنی باز داشته باشید و برای سنوگرافی تعیین جنسیت به پزشکی حاذق در این زمینه مراجعه نمایید تا پزشکتان با توجه به نوع قرارگیری جنین، تعیین جنسیت را انجام دهد.