لاپاراسکوپی نوعی از جراحی است که به عنوان جراحی کم تهاجمی شناخته میشود. همچنین این امکان را به متخصص جراح میدهد تا بدون ایجاد برشهای بزرگ حفرههای شکمی و لگن را بررسی کند. با توجه به مدرنیته شدن و فناوریهای به روز در علم پزشکی، بیشتر روشهای جراحی سنتی کنار گذاشته شدهاند. پزشکان برای دستیابی و بررسی اندامهای لگنی و شکمی، روش جراحی کم تهاجم لاپاراسکوپ را ترجیح میدهند. لاپاراسکوپ در بیماریهای زنان حدالامکان جایگزین جراحیهای باز و خطرناک است که امکان بررسی و تشخیص نازایی، وجود فیبروم در رحم، حاملگی خارج از رحمی، مشکل کیست تخمدان و… بدون درد و خطر را فراهم می کند.
لاپاراسکوپی چیست؟
لاپاراسکوپی نوعی جراحی است که تحت بیهوشی عمومی توسط پزشک متخصص انجام میشود. جراح متخصص با ایجاد یک شکاف کوچک در زیر ناف، میله مخصوص و باریکی که انتهای آن دوربین قرار گرفته است را وارد شکم میکند. با این میله اندامهای لگنی و حفره شکمی بیمار بررسی میشود. به جای جراحیهای باز، پزشک میتواند با عمل لاپاراسکوپی تصویر اندامهای داخلی را بر روی مانیتور ببیند. همچنین با عمل با استفاده از لاپاراسکوپ به راحتی میتوان درمان یا جراحیهای داخلی را انجام داد.
توجه داشته باشید که تمام کاندیداهای عمل لاپاراسکوپ، امکان این روش جراحی را نخواهند داشت. در برخی شرایط و وضعیتهای خاص، بیماری تنها با جراحی باز قابل درمان خواهند بود.
لاپاراسکوپی زنان برای تشخیص و درمان مشکلات ناباروری نیز انجام می شود. یکی از بهترین روشها برای بررسی مشکلات ناباروری، بررسیهای تخصصی توسط جراحی لاپاراسکوپ است. اگر دچار مشکلات ناباروری شدهاید یا در خطر ابتلا به این عارضه قرار دارید، مراجعه به بهترین دکتر نازایی در تهران نگرانیهای شما را کمتر کرده و راه درمانی بهتری را پیش رویتان میگذارد. بهترین دکتر نازایی با عملهای مشابه لاپاراسکوپی مانند هیستروسکوپی واژن، رحم و تخمدانها را بررسی میکند.
اگر در سن باروری هستید اما با مشکلات ناباروری دست و پنجه نرم میکنید، درمان ناباروری با IVF در کلینیکهای تخصصی توسط بهترین متخصصان نازایی انجام میشود. امروزه با پیشرفت علم پزشکی درمان ناباروری با IVF از موثرترین روشها برای باروری است.
نقش لاپاراسکوپی در بیماریهای زنان
امروزه یکی از روشهای جراحی کم خطر و در عین حال کمهزینهتر برای درمان بیماریهای حوزه زنان لاپاراسکوپی است. به طور کلی لاپاراسکوپی زنان، کاربردهای زیادی در درمان بیماریهای زنانه دارد که عبارت هستند از:
- خارج کردن فیبروم و کیست در رحم یا تخمدان
- برداشتن پولیپ در رحم
- انجام بیوپسی یا نمونهبرداری
- انجام آندومتریوز
- انجام جراحیهای مجاری ادرار
- انجام ترمیم یا بازسازی واژن
- بستن لولهها یا بازکردن آنها
کاربردهای بالا جزو مواردی هستند که توسط عمل لاپاراسکوپ در ناحیه شکمی و لگن انجام میشوند.
بیشترین کاربرد لاپاراسکوپی در حوزه زنان
بیشترین کاربرد لاپاراسکوپی در بیماریهای حوزه زنان مربوط به درمان بیماریهای رحمی و تخمدان میشود:
۱. جراحی لاپاراسکوپ در رحم
برای بررسی های بیشتر در اندام های تولید مثلی زنان از نوعی لاپاراسکوپ استفاده میشود. عمل هیسترکتوم و میومکتوم جزو انواع روشهایی است که برای درمان در ناحیه تخمدانها، رحم، لوله فالوپ و… انجام میشود. جراحی لاپاراسکوپ از نوع هیسترکتوم برای بررسی رحم یا حتی خارج کردن آن مورد استفاده قرار میگیرد.
جهت هر گونه عملی در زمینه بررسی بیماریهای زنان، ابتدا باید به متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک متخصص با بررسی آزمایشات در صورت نیاز عمل لاپاراسکوپ یا هیستروسکوپی را برای تشخیص و درمان به شما پیشنهاد می دهد. در واقع هیستروسکوپی نیز عملی است که توسط متخصص زنان و زایمان انجام میشود و مانند لاپاراسکوپ نوعی جراحی کم تهاجم است؛ با این تفاوت که لوله هیستروسکوپ از طریق واژن وارد رحم می شود.
۲. جراحی لاپاراسکوپ در تخمدانها
لاپاراسکوپی تخمدانها برای خارج کردن یک یا چند کیست از تخمدان است. در این روش جراح با وارد کردن لوله لاپاراسکوپ از درون شکاف حفره شکمی، تخمدان ها را بررسی میکند. انتهای لوله لاپاراسکوپ علاوه بر دوربین، تیغهای جراحی دارد که میتواند زائدهها را خارج کند. در صورت جراحی در تخمدان، بریدگیها قابل بخیه زدن خواهند بود.
نحوه انجام لاپاراسکوپی
جراح متخصص پس از برش در محل مورد نظر، لوله باریکی را به نام تروکار وارد بدن میکند. یک لوله گاز نیز از طریق تروکار وارد بدن و ناحیه مورد نظر میشود. لوله گاز با پمپاژ کردن گاز کربن دی اکسید، اندام شکمی یا لگن را باد میکند. این بادکردگی، جزئیات بیشتری از بافت را بر روی مانیتور نشان میدهد.
جراح بعد از بادکردگی اندام مورد نظر، لوله پمپاژ کننده گاز را از تروکار خارج کرده و لوله لاپاراسکوپ را وارد میکند. لاپاراسکوپ با دوربین میتواند اندام دلخواه را با وضوح بالا بر روی مانیتور به نمایش در آورد. اگر در جراحی لاپاراسکوپ نیاز به عمل یا برش باشد، ابزارهای لازم برای جراحی وارد تروکار میشوند. در هنگام جراحی با گذاشتن لوله مشخص دیگر، مایعات جمع شده خارج میشود. بعد از اتمام عمل، محل برش داده بخیه زده شده و گازها خارج میشوند.
هر نوع جراحی ممکن است عوارض احتمالی به دنبال داشته باشد. با این حال جراحی به روش لاپاراسکوپ آسیب کمتری به بافتهای بدن وارد میکند و عوارض کمتری دارد. اما در صورت رعایت نکردن نکات مراقبتی ممکن است خونریزی یا عفونت زخم در محل برش رخ دهد.
جراحی به روش لاپاراسکوپ هزینه کمتری نسبت به لاپاراتومی دارد. از آن جایی که زمان عمل لاپاراسکوپ و بستری شدن در بیمارستان کمتر از جراحی نوع باز است، هزینه زیادی در بر نمیگیرد. اگر بیمه داشته باشید، برخی از هزینههای عمل توسط بیمه پرداخت خواهد شد.
تا بعد از گذشت یک روز از عمل امکان استحمام وجود خواهد داشت. دقت کنید که از شویندههای حساسیتزا در هنگام شستشو بدن بپرهیزید. همچنین محل عمل را بعد از استحمام به دقت خشک کنید تا عفونت نکند.