جستجو
Close this search box.
مراحل انجام آی وی اف

مراحل انجام عمل آی وی اف چقدر طول می کشد؟

هنگامی که جهت بارداری روش آی وی اف را انتخاب می‌نمائيد یکی از اولین سوال‌هایی که ممکن است ذهن شما را مشغول کند این است که طول دوره‌ و مراحل انجام آی وی اف چقدر طول می‌کشد؟ با اینکه مراحل درمان ناباروری با ivf در افراد مختلف ممکن است متفاوت باشد اما در ادامه یک جدول زمانی اولیه برای شما ترسیم می‌نمائيم تا چشم اندازی از مسیری که پیش روی شما قرار دارد داشته باشید.

اطلاعات مختصری از آی وی اف

آی وی اف که مخفف واژه‌ی انگلیسی لقاح آزمایشگاهی می‌باشد که در مواردی که علت ناباروری مشخص نباشد می‌تواند دریچه‌ی امیدی جهت بارداری و افزایش شانس تولد نوزاد زنده شود. در اغلب موارد آنچه در بدن زن اتفاق می‌افتد به درستی مشخص نیست و پزشکان نمی‌توانند علت ناباروری را تشخیص دهند، در این شرایط لقاح اسپرم با تخمک در یک محیط آزمایشگاهی و تحت شرایط کنترل شده می‌تواند شانس بارداری را تا چندین برابر افزایش دهد.

 در روش درمان ناباروری با ivf اسپرم و تخمک در یک ظرف آزمایشگاهی با یکدیگر لقاح می‌یابند، بعد از 3 الی 5 روز تخمک بارور شده با موفقیت به جنین تبدیل می‌شود، سپس کیفیت جنین‌ها از لحاظ رشد و سلامت مورد بررسی قرار می‌گیرد و جنین‌های سالم جهت انتقال به رحم و یا انجماد مراحل بعدی را طی می‌نمایند.

اما تمام مراحل به سادگی مطالبی که گفتیم نمی‌باشد، فرآیند آی وی اف برای زن از چندین هفته قبل شروع می‌شود، به طور متوسط مراحل مشاوره تا انتقال جنین‌ها حدود 6 تا 8 هفته زمان نیاز دارد و همانطور که پیشتر اشاره کردیم در افراد مختلف ممکن است این زمان کوتاهتر و یا طولانی‌تر باشد.

مراحل انجام عمل آی وی اف (ivf)

ترتیب مراحل آی وی اف و زمان انجام هر کدام عبارتند از:

هفته اول: مشاوره

اولین قدم که معمولاً سخت‌ترین قدم می‌باشد این است که خود و همسرتان را قانع کنید که جهت بارداری به کمک یک تیم متخصص احتیاج دارید، برخی از زوجین ماه‌ها و حتی سالها درگیر اختلاف نظرهایی جهت درخواست اولین مشاهده هستند. در طی جلسه مشاوره، اطلاعاتی در مورد سابقه‌ی پزشکی شما و همسرتان، روش‌هایی که جهت کنترل بارداری استفاده کرده‌اید، مدت زمانی که جهت بارداری اقدام نموده‌اید و سوالاتی از این قبیل پرسیده می‌شود.

در همین زمان برنامه‌ ریزی‌هایی جهت انجام آزمایش‌های لازم و مراحلی که در پیش دارید به شما ارائه می‌شود.

بین هفته‌ی دوم تا چهارم: آماده‌سازی

آزمایش‌هایی که در این مرحله باید انجام دهید عبارتند از:

  • آزمایش خون
  • سونوگرافی
  • غربالگری از لحاظ بررسی بیماری‌های خونی
  • ارزیابی رحم
  • آزمایش‌های باروری مردان مانند دریافت نمونه اسپرم و بررسی کیفیت و کمیت اسپرم‌ها

در این مرحله باید چرخه‌ی قاعدگی منظم شود بنابراین مصرف قرص‌های ضد بارداری را باید شروع نمائید، پس از انجام تمامی آزمایشات این قرص‌ها حداقل به مدت 2 تا 4 هفته باید مصرف شوند.

هفته پنجم: مصرف داروها و فرآیند نظارت

پس از قطع مصرف قرص‌های ضد بارداری فرآیند تحریک کنترل شده‌ی تخمدان آغاز می‌شود. در این مرحله سونوگرافی‌هایی جهت ارزیابی تخمدان و رحم انجام می‌شود. بعد از انجام بررسی‌های لازم داروهایی خوراکی و یا تزریقی هورمونی جهت تحریک فولیکول به منظور بالغ شدن تخمک‌های بیشتر تجویز می‌شود. هدف از این مرحله دستیابی به حداقل 4 تخمک جهت باروری می‌باشد.

در طی این دوره آزمایش خون و سونوگرافی جهت بررسی و ارزیابی رشد فولیکول‌ها و تخمک‌ها انجام می‌شود. این مرحله تقریباً یکی از زمانبرترین مراحل است که به طور متوسط باید 5 تا 7 بار به کلینیک مراجعه نمائید.

هفته هفتم: خارج ساختن تخمک و لقاح

بعد از گذشت 10 الی 12 روز از مصرف داروهای باروری، در زمانی که فولیکول ها به اندازه‌ی کافی رشد کرد زمان بازیابی تخمک فرا می‌رسد. این روش در کلینیک و مرکز ناباروری انجام می‌شود و تحت هدایت سونوگرافی انجام می‌شود. پس از خارج ساختن تخمک‌های بالغ، لازم است نمونه‌ی مایع منی هم در همان روز ارائه شود، در مواردی از اسپرم‌های منجمد استفاده می‌شود.

سپس تخمک و اسپرم در آزمایشگاه با یکدیگر ترکیب می‌شوند و در صورتی که همه چیز به خوبی پیش برود لقاح انجام شده و جینن تشکیل می‌شود. در این مرحله چندین جنین ایجاد می‌شود که علت آن افزایش شانس باروری می‌باشد.

3 تا 6 رز پس از لقاح جنین‌ها مورد ارزیابی قرار می‌گیرند تا جنین‌هایی که شانس بیشتری برای بقا دارند انتخاب شوند. حدود 3 روز پس از لقاح می‌توان جنین‌ها را انتقال داد اما برخی از پزشکان ترجیح می‌دهند تا 5 روز صبر نمایند سپس جنین از طریق یک لوله پلاستیک نازک به رحم تزریق می‌شود. این مرحله کاملاً بدون درد می‌باشد و تنها ممکن است احساس کمی گرفتگی عضلانی داشته باشید.

تمام این مراحل با سونوگرافی تحت کنترل و نظارت می‌باشد.

مرحله-به-مرحله-ivf

نتیجه عمل آی وی اف چقدر زمان می برد؟

پس از انتقال جنین به رحم مکمل‌های پروژسترون جهت لانه گزینی و حمایت پوشش رحم جهت لانه گزینی جنین استفاده می‌شود. 12 روز پس از انتقال جنین اولین آزمایش بارداری انجام می‌شود در صورت مثبت بودن، آزمایش بعدی حدود یک هفته‌ی بعد انجام می‌شود و پس از 2 الی 3 هفته سونوگرافی انجام می‌شود و در صورتی که همه‌ی مراحل به خوبی پیش برود ادامه‌ی روند بارداری را می‌توانید تحت نظر یک پزشک متخصص زنان و زایمان طی کنید.

 نتیجه عمل انتقال جنین به طور معمول پس از دو هفته مشخص می شود. در این زمان اگر بارداری صورت گرفته باشد پزشک متخصص مراقبت های بعد از انتقال جنین و بارداری را مطرح می نماید و اگر این عمل موفقیت آمیز نبوده باشد داروی پروژسترون تجویز می گردد و عادت ماهانه رخ می دهد و مجدد به عمل انتقال جنین پرداخته می شود.

مراحل انجام آی وی اف چند روز طول می‌کشد؟

عمل آی وی اف یک پروسه زمان‌بربرای درمان ناباروری است. بالغ شدن تخمک‌ها چند هفته زمان خواهد برد و در حدود نصف روز لقاح تخمک و اسپرم به طول می‌انجامد. حدود ۲ تا ۵ روز برای انتقال جنین به داخل رحم باید صبر کرد؛ البته مادر بعد از انجام عمل تخمک‌کشی مرخص شده و در اغلب موارد نیاز به بستری ندارد. به طور کلی، مراحل انجام IVF حدود ۳ تا ۶ هفته به طول می‌انجامد.

کلام آخر

درمان ناباروری آی وی اف یک روش درمانی موثر بوده و مراحل انجام آی وی اف چندین روز طول می کشد و عوارض ناشی از آن قابل کنترل خواهد بود. در صورتی که به هر دلیل قادر به بارداری نیستید می توانید با مراجعه به دکتر معصومه قاضی میر سعید پزشک و متخصص زنان و نازایی به بررسی مشکل خود بپردازید تا پس از اقدام درمانی لازم بتوانید باردار شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط